Ciąża bliźniacza

ciaza-blizniacza_wiem_o_zdrowiu
  • Forum
  • ja w 9 tygodniu dostalam plamien. $ dni w szpitalu na luteinie. teraz jestem w domu i nadal biore luteine. Wazne by plamienia ustaly i by nie przemeczac sie....(więcej)
  • Kiki spokojnie wszystko sie ułoży ja tez potrzebowałam kilku dni na \\\"ogarnięcie\\\" mysli mam nadzieje ze dzieci bedą \\\"inne\\\" niż mój 5-letni syn przez znajomych zwany \\\"huragan\\\" c...(więcej)
  • Dokladnie, tak jak powiedzialy kolezanki. nie mozna sobie wybrac w jaka ciaze sie zajdzie. jesli wystepowaly u was ciaze blizniacze to faktycznie mozee nie byc tak latwo, zeby miec jedno dziecko. ...(więcej)
  • powiedzcie mi czy ciaza blizniacza jakos inaczej wplywa na organizm kobiety niz pojedyncza ciaza? a jak jest z porodem? boje sie ze moga nastapic jakies komplikacje przez to ze bedzie ich dwojka a nie...(więcej)
  • Czy możliwy jest poród naturalny przy ciąży mnogiej? Bardzo chcę rodzić naturalnie, wiem, że to najlepsze dla dziecka. Proszę o wypowiedzi dziewczyny, które miały ciąże mnogie...(więcej)
  • Macie jakieś dane odnośnie dziedziczenia ciąż bliźniaczych. Jak to jest w jakich przypadkach występują? Po kim się dziedziczy? ...(więcej)

Forum -> blizniaki tuz tuz

Tytuł:blizniaki tuz tuz
Autor:lodzia
28.9.2010, 11:25
powiedzcie mi czy ciaza blizniacza jakos inaczej wplywa na organizm kobiety niz pojedyncza ciaza? a jak jest z porodem? boje sie ze moga nastapic jakies komplikacje przez to ze bedzie ich dwojka a nie jedno. czy w takim przypadku moze odbyc sie porod naturalny czy konieczna jest cesarka? pomozcie.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co lepiej lata: szybowiec czy kowadło?

ciaza-blizniacza_ciekawostki

Ciekawostki

Ciąża tydzień po tygodniu
Ciąża to wspaniały i ekscytujący czas oczekiwania, podczas którego możesz dowiedzieć się o dziecku i jego rozwoju jak najwięcej. Z pewnością będziesz poszukiwać przydatnych i praktycznych informacji na temat każdego z 40 tygodni ciąży. Poniżej znajdziesz ogólną notę dotyczącą zmian jakie zachodzą w twoim organizmie i rozwoju płodu.

Czy wiesz, że...

Pierwsze objawy ciąży mogą pojawiać się w różnym okresie od zapłodnienia. Część kobiet odczuwa je dość intensywnie, inne w ogóle ich nie zauważają. Dla wielu z nich pierwszym sygnałem, że z organizmem dzieje się coś niezwykłego jest brak krwawienia miesięcznego. Inne prawdopodobne oznaki ciąży to nudności (często poranne, lecz nie jest to regułą), omdlenia, zawroty głowy, częste oddawanie moczu, zmiana łaknienia, senność, zaciemnienie aureoli wokół sutków, zaciemnienie linii od pępka do wzgórka łonowego, obrzmienie i bolesność piersi.

Polecamy

Poród
Poród jest niezwykłym wydarzeniem, które na zawsze pozostaje w pamięci matki, a dla dziecka staje się początkiem nowego, samodzielnego życia. W większości kultur wiek osoby liczy się właśnie od momentu narodzin. Jest on także ogromnym przeżyciem dla całej rodziny, która się powiększa.

Metamizol jest jednym z najpowszechniej używanych środków przeciwbólowych. W Polsce znany jest od wielu lat jako preparat o nazwie Pyralgina i stosowany szeroko w leczeniu bólu, także pooperacyjnego. Metamizol jest od wielu dziesięcioleci chętnie wykorzystywany w leczeniu takich objawów stanu zapalnego, jak ból, gorączka oraz bólów trzewnych o charakterze spastycznym. Działanie przeciwgorączkowe metamizolu, związane z hamowaniem syntezy prostaglandyn.